Krokiety w stylu greckim z fetą i tapenadą oliwkową
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (2)
Składniki
4 osób
1 Opakowanie ciasta filo
Oregano suszone
Oliwa
300 g Sera feta
1 Jajko
200 g Czarnych oliwek
1 Ząbek czosnku
1 Cytryna
1 Doniczka bazylii greckiej
1 pęczek Koperku
200 g Pomidorów koktajlowych na gałązce
Akcesoria
Snacking & Baking XL Snacking & Baking akcesoria Blacha do pieczenia XL Blacha do pieczenia
Czas przygotowania
Etap 1 /5
OptiGrill nastawiamy na najwyższą temperaturę. Płytę grillową zamieniamy na formę.
Etap 2 /5
Gotowe płaty ciasta filo przecinamy na pół. Każdy płat smarujemy masłem. Składamy w harmonijkę, na środku kładziemy słupek fety i odrobinę oregano. Zewnętrzne brzegi harmonijki zakładamy do środka na fetę, przeciwne brzegi również składamy do środka, żeby zrobić krokieciki.
Etap 3 /5
Do formy wlewamy olej, układamy krokiety i skrapiamy oliwą. Całość pieczemy 10 minut.
Etap 4 /5
Tapenada: dodajemy do choppera lub siekamy: oliwki, czosnek, szczyptę oregano, skórkę cytryny bez albedo.
Etap 5 /5
Gotowe krokiety przekładamy na talerz i dodajemy tapenadę oliwkową, koperek i cząstki opalanej cytryny.