Krewetki z mango i ryż z kalafiora
- Całkowity czas 36 min.
- 35 min.
Czas przygotowania - 1 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
250 g kalafior
200 g mango
150 g żółta papryka
75 g krewetki
Oliwa z oliwek
100 ml woda
100 ml sok pomarańczowy
10 g czosnek
Sól
Pieprz
1 łyżka świeża kolendra
1 g świeża papryka chili
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Umyj i pokrój kalafiora na małe różyczki.
Etap 2 /8
Wrzuć kalafior do blendera i ustaw wskazany program na jedną minutę. Uruchom program.
Etap 3 /8
Na dużej patelni podgrzej na średnim ogniu oliwę z oliwek. Wrzuć zmiksowanego kalafiora i gotuj, aż stanie się szklisty. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż kalafiora do pojemnika i utrzymuj wysoką temperaturę.
Etap 4 /8
Opłucz i wysusz miskę blendera. Dodaj wodę, sok z pomarańczy, czosnek, sól i pieprz do smaku.
Etap 5 /8
Ustaw wskazany program na jedną minutę.
Etap 6 /8
Obierz mango i pokrój je w kostkę. Umyj żółte papryki, usuń nasiona, a następnie potnij w małą kostkę. Włóż pokrojone mango i żółte papryki w misce i polej połową sosu.
Etap 7 /8
Obierz krewetki i usuń z nich żyłki. Smaż na patelni wraz z pozostałym sosem.
Etap 8 /8
Włóż ryż z kalafiora do misek z krewetkami i warzywami. Ozdób świeżą kolendrą i posiekaną papryczką chili.