Krewetki w piwnej panierce i fasolka szparagowa w tempurze
- Całkowity czas 1 godz. 35 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 1 godz.
Studzenie
Składniki
4 osób
KREWETKI:
8 Duże krewetki
1 Żółtko
220 ml Woda
70 g Mąka
35 g Mąka kukurydziana
1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
150 g Bułka tarta panko
Sól, pieprz
FASOLKA:
450 g Fasolka szparagowa
60 g Mąka
140 g Mąka
1 łyżeczka Mielony kminek
1 łyżeczka Czosnek w proszku
1 łyżeczka Cebula w proszku
150 ml Piwo
Sól, pieprz
SOS:
170 g Majonez
20 g Sos sriracha
1 łyżeczka Czosnek w proszku
1 łyżeczka Cebula w proszku
Sól, pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Obierz krewetki, ale nie odrywaj ogonów. W dużym naczyniu wymieszaj żółtko z wodą. Dodaj mąkę, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia, a następnie ubij wszystko. Włóż do lodówki na godzinę.
Etap 2 /10
Do głębokiego naczynia wsyp bułkę tartą, sól i pieprz. Zanurz krewetki w tempurze, a następnie w bułce tartej.
Etap 3 /10
W małym naczyniu wymieszaj majonez, sos sriracha, czosnek, cebulę, sól i pieprz. Odstaw na bok.
Etap 4 /10
W dużym naczyniu wymieszaj fasolkę szparagową i pierwszą porcję mąki. W dużym naczyniu wymieszaj pozostałą mąkę, kminek, czosnek, cebulę, sól i pieprz. Powoli wlewaj piwo i mieszaj, aż powstanie gęste ciasto. Zanurz fasolkę szparagową w cieście.
Etap 5 /10
Aktywuj miskę 1. Połóż panierowane krewetki na talerzu.
Etap 6 /10
Aktywuj miskę 2. Połóż fasolkę szparagową na talerzu.
Etap 7 /10
Naciśnij SYNC, aby oba urządzenia zakończyły gotowanie w tym samym czasie. Naciśnij START, aby ustawić oba tryby gotowania.
Etap 8 /10
W połowie gotowania wymieszaj fasolkę szparagową.
Etap 9 /10
Upewnij się, że krewetki są dokładnie ugotowane; może się to różnić w zależności od ich wielkości.
Etap 10 /10
Podawaj krewetki z fasolką szparagową i sosem.