Krewetki w sosie jogurtowym
- Całkowity czas 1 godz. 41 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 11 min.
Gotowanie - 1 godz.
Studzenie
Składniki
8 osób
16 Duże, świeże lub mrożone, surowe krewetki
Aby przyrządzić marynatę:
50 g Oliwa z oliwek
0.5 Starta skórka z pomarańczy
Świeże oregano
Aby przyrządzić nadzienie:
70 g Mielone mięso z kiełbasy
20 g Chorizo
15 g Ser pecorino
Sól, pieprz
Aby przyrządzić panierkę:
100 g Mąka
3 Jajka
150 g Bułka tarta
Aby przyrządzić sosy:
500 g Jogurt grecki
80 g Mascarpone
1 łyżeczka Ziarna różowego pieprzu
10 g Ocet jabłkowy
10 liść Bazylia
10 gałązka Szczypiorek
Sól, pieprz
Mięta
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Zdejmij skorupkę z krewetek, ale zostaw ogon. Weź ostry nóż i usuń wnętrzności. Weź mały nóż i rozetnij grzbiet na całej długości krewetki, aby rozłożyła się jak książka – nie przecinaj jej więc do końca. Ułóż rozcięte krewetki w misce obok siebie. Dodaj oliwę z oliwek, startą skórkę z pomarańczy i świeżo posiekane liście oregano. Włóż do lodówki i pozostaw do marynowania na 1 godzinę.
Etap 2 /7
Przygotuj nadzienie. Zdejmij skórkę z chorizo i posiekaj mięso w malakserze. Włóż do miski peklowane mielone mięso i posiekane chorizo. Przypraw niewielką ilością soli i pieprzu. Ugniataj rękami, aby wymieszać wszystkie składniki. Na każdą krewetkę nałóż łyżkę nadzienia. Włóż do lodówki na 15 minut.
Etap 3 /7
Aby przyrządzić sos z różowego pieprzu: Do miski włóż 250 g jogurtu greckiego, 40 g mascarpone, ziarna różowego pieprzu i wlej ocet. Blenduj wszystko, aż powstanie sos o gładkiej i równomiernej konsystencji. Włóż do lodówki i poczekaj, aż sos zgęstnieje. Aby przyrządzić sos ziołowy: Do miski włóż 250 g jogurtu greckiego, 40 g mascarpone, bazylię, szczypiorek, sól i pieprz. Blenduj wszystko, aż powstanie krem o gładkiej i równomiernej konsystencji. Włóż do lodówki i poczekaj, aż sos zgęstnieje.
Etap 4 /7
Aby przyrządzić panierkę: Weź 3 miski – w jednej ubij jajka, do drugiej wsyp mąkę, a do trzeciej bułkę tartą.
Etap 5 /7
Zanurz krewetki w mące, następnie w ubitych jajkach, a na koniec pokryj bułką tartą.
Etap 6 /7
Połóż je na standardowej tacy Easy Fry. Spryskaj niewielką ilością oleju, ustaw program NUGGETSY i piecz przez 11 minut w temperaturze 200 °C.
Etap 7 /7
Podawaj z dwoma sosami.