Risotto z miso i pieczarkami wg Kiszki
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
150 g Ryżu do risotto (arborio)
120 g Pieczarka
400 ml Bulion
1 łyżka Pasta miso
1 Marchew
1 Cebula
1 Czosnek
Skórka z cytryny
4 łyżka Śmietany 30%
1 łyżka Masło
1 łyżka Olej roślinny
2 Jajko
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Przygotuj składniki. Pieczarki obierz, umyj krótko pod bieżącą wodą i pokrój w cienkie plasterki. Następnie pokrój w drobną kostkę marchewkę, a cebulę w piórka bądź kostkę. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę.
Etap 2 /4
Dodaj do Cook4me 1 łyżkę oleju i wrzuć pieczarki. Smaż przez 3 minuty. Po tym czasie dorzuć marchewkę, a minutę później cebulę i czosnek. Po kolejnej minucie dodaj masło i ryż i smaż kolejną minutę.
Etap 3 /4
Do garnka dodaj bulion oraz pastę miso. Zamieszaj. Zamknij pokrywę i przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.
Etap 4 /4
Po otwarciu pokrywy przemieszaj wszystko delikatnie. Risotto podawaj posypane odrobiną skórki z cytryny i polane niewielką ilością śmietany. Ja bardzo lubię serwować je z jajkiem sadzonym (koniecznie z płynnym żółtkiem). Idealnie sprawdzi się też jajko w gotowane w koszulce.