Konfitura truskawkowa
- Całkowity czas 18 godz. 30 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 18 godz.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
5 osób
1 kg truskawek
40 g żelfixu
150 g erytrytolu lub cukru
20 ml soku z cytryny
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Przygotować małe słoiczki które należy dokładnie umyć wraz z nakrętkami i sparzyć wrzątkiem. Następnie dokładnie osuszyć. Truskawki dokładnie umyć. Najlepsza metoda na umycie truskawek to umieszczenie ich w misce lub komorze zlewozmywaka, zalanie zimną wodą i wymieszanie z 3 łyżkami sody oczyszczonej. Truskawki pozostawić w takiej mieszance przez ok. 15 min, a następnie dokładnie wypłukać pod zimną, bieżąca woda. Z truskawek usunąć szypułki, a następnie pokroić je na mniejsze kawałki.
Etap 2 /4
Pokrojone truskawki przełożyć do misy Multicookera, zasypać żelfixem i i dodać sok z cytryny. Delikatnie wymieszać. Uruchomić program ŚREDNIE PODSMAŻANIE i podsmażać truskawki, aż puszczą soki i zaczną delikatnie bulgotać.
Etap 3 /4
Następnie dodać cukier lub erytrytol oraz aromat waniliowy. Przemieszać. Zamknąć pokrywę Multicookera i uruchomić program GOTOWANIE POD NISKIM CIŚNIENIEM ustawiając czas gotowania na 10 min.
Etap 4 /4
Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę Multicookera, całość delikatnie wymieszać i na tym etapie, jeśli ktoś woli gładką konsystencję konfitury zmiksować przy pomocy ręcznego miksera typu żyrafa. Gorącą konfiturę rozlać do słoiczków, słoiczki szybko zamknąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy konfitura wystygnie można przenieść słoiczki do spiżarni. Natomiast po otwarciu przechowywać w lodówce.