Truskawkowo-czekoladowe tarteletki - przepisy Cake Factory | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Truskawkowo-czekoladowe tarteletki

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 55 min.
  • Czas przygotowania
    35 min.
  • Gotowanie
    20 min.
  • Studzenie
    1 godz.

Składniki

1 porcja

  • 100 g Mąka

  • 55 g Masło

  • 1 Żółtko

  • 50 g Cukier puder

  • 1 szczypta Sól

  • 50 g Czekolada

  • 50 ml Śmietana kremówka 30%

  • 25 g Masło

  • 75 g Dżem

  • 200 g Truskawki

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Przygotuj kruche ciasto: mąkę, masło i szczyptę soli rozprowadź opuszkami palców do uzyskania delikatnej, piaszczystej konsystencji. Dodaj cukier puder i jajko, mieszaj ręcznie aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.

  • 100g Mąka
  • 55g Masło
  • 1 Żółtko
  • 50g Cukier puder

Etap 2 /5

Rozwałkuj ciasto na lekko posypanym mąką blacie roboczym. Przy pomocy wycinarki do ciasta wytnij kółka. Na odwróconych foremkach do kruchych babeczek umieść kółka ciasta, a następnie dociśnij wokół brzegów, aby wykonać spody do kruchych babeczek. Trzymając formę odwrotnie, wstaw ją do Cake Factory.

Etap 3 /5

Uruchom program na podany czas.

Etap 4 /5

Spody z ciasta pozostaw do ostygnięcia, a następnie włóż trochę konfitury truskawkowej.

  • 75g Dżem

Etap 5 /5

Do nieprzywierającego naczynia włóż czekoladę, śmietanę i masło przeznaczone na sos. Włóż nieprzywierającą formę do Cake Factory. Uruchom program na podany czas. Doprowadź sos do gładkiej konsystencji małą trzepaczką. Rozdziel masę na wszystkie spody kruchych babeczek. Na wierzchu każdej kruchej babeczki połóż truskawkę. Przechowuj w lodówce.

  • 55g Masło
  • 50g Czekolada
  • 50ml Śmietana kremówka 30%
  • 200g Truskawki