Truskawkowo-czekoladowe tarteletki
- Całkowity czas 1 godz. 55 min.
- 35 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 1 godz.
Studzenie
Składniki
1 porcja
100 g Mąka
55 g Masło
1 Żółtko
50 g Cukier puder
1 szczypta Sól
50 g Czekolada
50 ml Śmietana kremówka 30%
25 g Masło
75 g Dżem
200 g Truskawki
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj kruche ciasto: mąkę, masło i szczyptę soli rozprowadź opuszkami palców do uzyskania delikatnej, piaszczystej konsystencji. Dodaj cukier puder i jajko, mieszaj ręcznie aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Etap 2 /5
Rozwałkuj ciasto na lekko posypanym mąką blacie roboczym. Przy pomocy wycinarki do ciasta wytnij kółka. Na odwróconych foremkach do kruchych babeczek umieść kółka ciasta, a następnie dociśnij wokół brzegów, aby wykonać spody do kruchych babeczek. Trzymając formę odwrotnie, wstaw ją do Cake Factory.
Etap 3 /5
Uruchom program na podany czas.
Etap 4 /5
Spody z ciasta pozostaw do ostygnięcia, a następnie włóż trochę konfitury truskawkowej.
Etap 5 /5
Do nieprzywierającego naczynia włóż czekoladę, śmietanę i masło przeznaczone na sos. Włóż nieprzywierającą formę do Cake Factory. Uruchom program na podany czas. Doprowadź sos do gładkiej konsystencji małą trzepaczką. Rozdziel masę na wszystkie spody kruchych babeczek. Na wierzchu każdej kruchej babeczki połóż truskawkę. Przechowuj w lodówce.