Klopsiki w kremowym sosie pieczarkowym
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
850 g Mięsa mielonego wieprzowego z karkówki
110 g Bułki
200 ml Mleka
200 g Cebuli
135 g Masła
3 Jajka
2 łyżeczka Czosnku granulowanego
3 łyżeczka Czosnku niedźwiedziego
2 łyżeczka Papryki słodkiej
2 łyżeczka Estragonu
1 łyżeczka Musztardy miodowej
Sól, pieprz
500 g Pieczarek
Pietruszki
3 łyżeczka Gałki muszkatołowej
2 łyżeczka Estragonu
200 ml Śmietanki 30%
200 ml Bulionu
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Przygotowujemy składniki.
Etap 2 /9
Cebulę siekamy. W urządzeniu rozpuszczamy 25 g masła i w trybie średnie podsmażanie szklimy cebulę przez 3 minuty, mieszając.
Etap 3 /9
Mleko wlewamy do blendera, dodajemy bułkę i miksujemy.
Etap 4 /9
W misce łączymy bułkę w mleku, cebulę i posiekaną zieleninę.
Etap 5 /9
Dodajemy mięso, jajka, musztardę przyprawy: czosnek granulowany, czosnek niedźwiedzi, paprykę, estragon oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i formujemy klopsy.
Etap 6 /9
Smażymy partiami na niewielkiej ilości oleju przez 6 minut w trybie średnie podsmażanie, obracając z każdej strony. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Etap 7 /9
W urządzeniu rozpuszczamy 110 g masła i wrzucamy pieczarki. Smażymy w trybie średnie podsmażanie przez 5 minut, mieszając.
Etap 8 /9
Dodajemy śmietankę, bulion oraz posiekany pęczek pietruszki, doprawiamy estragonem, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Gotujemy przez 8 minut, mieszając.
Etap 9 /9
Dodajemy klopsy do sosu i dusimy przez 3 minuty.