Karmelowo-czekoladowe ciasto marmurkowe
- Całkowity czas 1 godz. 20 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 50 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
20 g Masło do formy
350 g Cukier
60 g Miód
5 cl Woda
100 g Solone masło
12 cl Śmietanka niskotłuszczowa
20 cl Neutralny olej
4 Jajka
250 g Mąka
1 saszetka Proszek do pieczenia
20 g Kakao
7 cl Mleko
Akcesoria
Taca ociekowa
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Natłuść tortownicę o średnicy 20 cm.
Etap 2 /5
W małym rondlu podgrzej wodę ze 160 g cukru i miodem. Gdy zacznie powstawać karmel, dodaj kostki masła i śmietanę, ale tak, by nie było rozprysków. Odstaw na bok.
Etap 3 /5
Aby przygotować ciasto: wymieszaj olej i pozostały cukier. Dodaj jajka, a następnie mąkę i proszek do pieczenia (przesiane razem). Podziel masę na dwie równe części: do jednej dodaj kakao i mleko, a do drugiej 150 g chłodnego karmelu.
Etap 4 /5
Przelej 3 pełne łyżki ciasta czekoladowego do tortownicy, następnie 3 pełne łyżki ciasta karmelowego i powtarzaj tę czynność, aby uzyskać pasiasty wzorzec marmuru. Wsuń tortownicę na środkową półkę Easy Fry Oven & Grill. Zamknij drzwiczki.
Etap 5 /5
Ustaw tryb DESER i piecz przez 50 minut w temperaturze 160°C. Po 35 minutach przykryj ciasto arkuszem papieru do pieczenia, aby zapobiec przypaleniu. Przed wyjęciem z formy poczekaj, aż ciasto ostygnie, a następnie polej resztą karmelu i podawaj.