Ciasto marmurkowe
- Całkowity czas 1 godz. 30 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 1 godz.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
6 Białka jajek
6 Żółtka
1 szczypta Sól
120 g Cukier
200 g Masło
160 g Cukier
6 g Cukier waniliowy
1 szczypta Skórka z cytryny
3 cl Rum
280 g Mąka
8 g Proszek do pieczenia
10 cl Mleko
20 g Kakao w proszku
Akcesoria
Trzepaczka flex Ubijaczka
Czas przygotowania
Etap 1 /14
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
Etap 2 /14
Oddziel białka od żółtek. Zachowaj żółtka w osobnej misce i umieść białka z solą w misie urządzenia. Naciśnij "Start".
Etap 3 /14
W osobnej misce odważ cukier.
Etap 4 /14
Następnie naciśnij "Start" i po 30 sekundach dodaj cukier do misy urządzenia.
Etap 5 /14
Twoje białka są gotowe. Odstaw je na bok w osobnej misce.
Etap 6 /14
Umieść miękkie masło, cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i rum w misie urządzenia. Naciśnij "Start".
Etap 7 /14
Naciśnij przycisk "Start" i dodaj kolejno żółtka do misy urządzenia.
Etap 8 /14
W osobnej misce przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dodaj go do mieszanki w misie urządzenia, za pomocą szpatułki.
Etap 9 /14
Dodaj mleko i białka jajek do mieszanki w misie urządzenia, nadal używając szpatułki.
Etap 10 /14
Posmaruj masłem i wyłóż formę do ciasta. Wlej do niego połowę ciasta.
Etap 11 /14
Dodaj kakao w proszku do pozostałej mieszanki w misie urządzenia i naciśnij "Start".
Etap 12 /14
Masę czekoladową wlej do formy. Za pomocą widelca narysuj spirale w cieście.
Etap 13 /14
Ciasto piecz przez 1 godzinę w 160 stopniach.
Etap 14 /14
Pozostaw ciasto do ostygnięcia przed wyjęciem go z formy.