Ciasto marmurkowe orzechowo-waniliowe
- Całkowity czas 1 godz. 10 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
100 g miękkie masło
150 g drobny cukier
3 Jajka
40 g mleko
170 g mąka
2 łyżeczka proszek do pieczenia
1 goździk wanilia
100 g Krem orzechowy
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Nagrzej piekarnik do 200°C.
Etap 2 /10
Włóż rozmiękczone masło i cukier do blendera, ustaw wskazany program na 30 sekund i uruchom go.
Etap 3 /10
Dodaj jajka i mleko, ustaw wskazany program na 30 sekund i zmiksuj ponownie.
Etap 4 /10
Dodaj mąkę i drożdże, ustaw wskazany program na 1 min 15 s i uruchom go. W razie potrzeby użyj mieszadła, aby wymieszać ciasto.
Etap 5 /10
Po zakończeniu programu otwórz pokrywkę i przelej wszystko do 2 misek.
Etap 6 /10
Dodaj ziarenka wanilii do pierwszej miski i wymieszaj.
Etap 7 /10
Dodaj pastę do drugiej miski i wymieszaj.
Etap 8 /10
Wysmaruj formę do chleba, a następnie układaj ciasto warstwami, aż wypełni 2/3 formy.
Etap 9 /10
Piecz przez 10 minut, zmniejsz temperaturę do 180°C , a następnie piecz przez kolejne 35 minut.
Etap 10 /10
Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie wyjmij z formy.