Jaglanka na dwa sposoby wg Kiszki - przepisy Cook4Me | Tefal
Kiszka Ziemniaczana
Przepis według Kiszka Ziemniaczana

Jaglanka na dwa sposoby wg Kiszki

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 5 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • Baza jaglanki:

  • 100 g Kaszy jaglanej

  • 270 ml Wody

  • 2 łyżka Syropu klonowego

  • Soli

  • 200 ml Mleka owsianego lub krowiego

  • 2 Garście malin

  • 2 Kostki gorzkiej czekolady

  • Świeża mięta

  • 200 ml Mleka kokosowego

  • 2 Garście borówek

  • 1 Banan

  • 2 łyżka Masła orzechowego

  • 6 Łyżek jogurtu naturalnego lub greckiego

  • Syrop klonowy

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Przygotuj składniki w zależności od wersji. Baza obu jaglanek jest taka sama: 100 g kaszy jaglanej, 270 ml wody, szczypta soli, 2 łyżki syropu klonowego.

Etap 2 /7

To najważniejszy krok. Kaszę bardzo dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Rób to przy pomocy gęstego sitka. Następnie przelej ją sporą ilością wrzątku. Taki zabieg pomoże pozbyć się gorzkiego smaku jaglanki.

Etap 3 /7

Przełóż kaszę do garnka. Dolej 270 ml wody i dodaj 2 łyżki syropu klonowego oraz szczyptę soli. Domknij pokrywę i przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.

Etap 4 /7

Otwórz pokrywę i wlej odpowiednie mleko w zależności od wersji w ilości jakiej chcesz, możesz je też wcześniej podrzać. Dokładnie wymieszaj. Kasza powinna być mokra. Stopień gęstości reguluj mlekiem. Po dodaniu mleka możesz też pogotować jeszcze chwilę kaszę w urządzeniu przechodząc, np. w tryb duszenia. Rób to do czasu, aż konsystencja będzie ci odpowiadać.

Etap 5 /7

Gotową jaglankę przełóż do miseczek.

Etap 6 /7

W wersji pierwszej wierzch posyp malinami, tartą, gorzką czekoladą i opcjonalnie udekoruj miętą. Jeśli kasza jest zbyt mało słodka – dodaj więcej czekolady. Jeśli miksujesz kaszę, wtedy dodaj czekoladę podczas trwania tego procesu. Uzyskasz wtedy „czekoladowy” kolor jaglanki.

Etap 7 /7

W wersji drugiej udekoruj jaglankę borówkami i bananami. Polej wszystko masłem orzechowym. Jeśli twoje masło ma bardziej stałą konsystencję – możesz po prostu dodać niewielkie kleksy. Następnie polej odrobiną jogurtu naturalnego i syropu klonowego.

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
0 min.

Krupnik wg Kiszki Ziemniaczanej

Review 5 stars (average)

13 Recenzje

Jaglanka na dwa sposoby wg Kiszki - przepisy Cook4Me | Tefal
Krupnik wg Kiszki Ziemniaczanej
Tefal
Tefal
10 min.

Zupa szczawiowa wg Kiszki

Review 5 stars (average)

2 Recenzje

Jaglanka na dwa sposoby wg Kiszki - przepisy Cook4Me | Tefal
Zupa szczawiowa wg Kiszki
Tefal
Tefal
25 min.

Krem z pieczarek wg Kiszki

Review 5 stars (average)

13 Recenzje

Jaglanka na dwa sposoby wg Kiszki - przepisy Cook4Me | Tefal
Krem z pieczarek wg Kiszki
Tefal
Tefal
15 min.

Potrawka z karkówki wg Kiszki

Review 5 stars (average)

15 Recenzje

Jaglanka na dwa sposoby wg Kiszki - przepisy Cook4Me | Tefal
Potrawka z karkówki wg Kiszki
Tefal
Tefal
29 min.

Chowder z kukurydzą wg Kiszki

Review 5 stars (average)

3 Recenzje

Jaglanka na dwa sposoby wg Kiszki - przepisy Cook4Me | Tefal
Chowder z kukurydzą wg Kiszki