Jaglanka na dwa sposoby wg Kiszki
- Całkowity czas 5 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
Baza jaglanki:
100 g Kaszy jaglanej
270 ml Wody
2 łyżka Syropu klonowego
Soli
200 ml Mleka owsianego lub krowiego
2 Garście malin
2 Kostki gorzkiej czekolady
Świeża mięta
200 ml Mleka kokosowego
2 Garście borówek
1 Banan
2 łyżka Masła orzechowego
6 Łyżek jogurtu naturalnego lub greckiego
Syrop klonowy
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Przygotuj składniki w zależności od wersji. Baza obu jaglanek jest taka sama: 100 g kaszy jaglanej, 270 ml wody, szczypta soli, 2 łyżki syropu klonowego.
Etap 2 /7
To najważniejszy krok. Kaszę bardzo dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Rób to przy pomocy gęstego sitka. Następnie przelej ją sporą ilością wrzątku. Taki zabieg pomoże pozbyć się gorzkiego smaku jaglanki.
Etap 3 /7
Przełóż kaszę do garnka. Dolej 270 ml wody i dodaj 2 łyżki syropu klonowego oraz szczyptę soli. Domknij pokrywę i przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.
Etap 4 /7
Otwórz pokrywę i wlej odpowiednie mleko w zależności od wersji w ilości jakiej chcesz, możesz je też wcześniej podrzać. Dokładnie wymieszaj. Kasza powinna być mokra. Stopień gęstości reguluj mlekiem. Po dodaniu mleka możesz też pogotować jeszcze chwilę kaszę w urządzeniu przechodząc, np. w tryb duszenia. Rób to do czasu, aż konsystencja będzie ci odpowiadać.
Etap 5 /7
Gotową jaglankę przełóż do miseczek.
Etap 6 /7
W wersji pierwszej wierzch posyp malinami, tartą, gorzką czekoladą i opcjonalnie udekoruj miętą. Jeśli kasza jest zbyt mało słodka – dodaj więcej czekolady. Jeśli miksujesz kaszę, wtedy dodaj czekoladę podczas trwania tego procesu. Uzyskasz wtedy „czekoladowy” kolor jaglanki.
Etap 7 /7
W wersji drugiej udekoruj jaglankę borówkami i bananami. Polej wszystko masłem orzechowym. Jeśli twoje masło ma bardziej stałą konsystencję – możesz po prostu dodać niewielkie kleksy. Następnie polej odrobiną jogurtu naturalnego i syropu klonowego.