Zupa szczawiowa wg Kiszki
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1.6 l Woda
230 g Szczaw
400 g Żeberka wieprzowe
170 g Marchew
90 g Pietruszka
60 g Seler korzeniowy
100 g Cebula
4 Ziele angielskie
2 Liść laurowy
10 Pieprz
50 ml Śmietana 30%
0.75 łyżeczka Sól
1 łyżka Sos sojowy (opcjonalnie)
1 łyżka Mąka pszenna
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj składniki. Szczaw bardzo dokładnie opłukaj pod bieżącą wodą. Przełóż na deskę i posiekaj na cienkie paseczki. Marchewkę, pietruszkę, seler obierz i umyj. Cebulę obierz z łupinek i przekrój na pół. Żeberka wypłucz pod bieżącą wodą i przetnij na kawałki po dwie kostki.
Etap 2 /5
Do Cook4me dodaj wodę i przełóż składniki wywaru – mięso, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, 4 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 10 kulek czarnego pieprzu, 3/4 łyżeczki soli i 1 łyżkę sosu sojowego. Domknij pokrywę i przejdź do gotowania pod ciśnieniem.
Etap 3 /5
Otwórz pokrywę i łyżką cedzakową wydobądź całą zawartość wywaru. Do czystego bulionu dodaj posiekany szczaw i przejdź w tryb mocnego duszenia. Jeśli zupa będzie zbyt bulgotała zmniejsz moc duszenia na mniejszą.
Etap 4 /5
Mąkę dokładnie rozmieszaj w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodaj odrobinę gorącego wywaru, wymieszaj i przelej całość do zupy.
Etap 5 /5
Prawie gotowe. Dodaj teraz śmietanę, obrane z kości mięso i pokrojoną w kostkę marchewkę, która gotowała się w wywarze. Spróbuj i ewentualnie dodaj jeszcze trochę soli lub innych, ulubionych przypraw. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami okraszonymi smażoną cebulą.