Hiszpańskie krokiety ze szpinakiem
- Całkowity czas 2 godz. 20 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 2 godz.
Studzenie
Składniki
4 osób
250 g Liście młodego szpinaku
40 cl Mleko sojowe
12 cl Bulion warzywny
2 Cebule
4 goździk Czosnek
1 filet Oliwa z oliwek
50 g Skrobia z tapioki
4 łyżka Posiekana kolendra
1 szczypta Sól
1 szczypta Pieprz
20 cl Mleko sojowe
100 g Bułka tarta
3 łyżka Olej
Akcesoria
Koszyk do smażenia
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Umyj i sparz szpinak we wrzącej wodzie. Weź sito i odsącz szpinak, a po ostygnięciu wyciśnij nadmiar płynu. Odstaw na bok.
Etap 2 /10
W rondlu wymieszaj mleko sojowe i bulion warzywny. Gotuj na wolnym ogniu, a następnie odstaw na bok.
Etap 3 /10
Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek. Wlej oliwę z oliwek na dużą patelnię podgrzej ją. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż, aż staną się przezroczyste. Posyp skrobią z tapioki i mieszaj przez 4 minuty. Powoli wlewaj gorące mleko z bulionem i mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Etap 4 /10
Dodaj sparzony szpinak i posiekaną kolendrę. Dobrze wymieszaj.
Etap 5 /10
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pozostaw do ostygnięcia. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
Etap 6 /10
Nabierz na rękę pełną łyżkę masy i szybko uformuj owalne krokiety.
Etap 7 /10
Zanurz krokiety w mleku sojowym i obtocz w bułce tartej. Zanurz w mleku migdałowym i jeszcze raz obtocz w bułce tartej. Powtarzaj kroki.
Etap 8 /10
Włóż krokiety do kosza Easy Fry & Grill i posmaruj oliwą z oliwek.
Etap 9 /10
Wersja cyfrowa: Wybierz tryb PIECZENIE BEZTŁUSZCZOWE i piecz krokiety przez 18 minut w temperaturze 200°C, obracając je i smarując olejem w połowie pieczenia. Wersja manualna: Piecz krokiety przez 20 minut w temperaturze 200°C, obracając je i smarując olejem w połowie pieczenia.
Etap 10 /10
Od razu podawaj z ketchupem lub ulubioną przyprawą kulinarną.