Grillowany tuńczyk z ziarnami sezamu i pieczonym awokado
- Całkowity czas 25 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
Aby przygotować tuńczyka:
450 g Tuńczyk czerwony
40 g Białe ziarna sezamu
40 g Czarne ziarna sezamu
2 łyżka Olej sezamowy
Aby przygotować awokado:
2 Awokado
1 łyżka Olej sezamowy
Aby przyrządzić sos:
1 łyżeczka Tarty imbir
2 łyżka Sos sojowy
1 łyżka Ocet ryżowy
2 łyżka Sos ponzu
Czas przygotowania
Etap 1 /8
W małej misce wymieszaj imbir, sos sojowy, ocet winny i sos ponzu. Przykryj i odstaw w chłodne miejsce.
Etap 2 /8
Przekrój awokado na pół i wyjmij pestkę. Usuń skórkę i przekrój każdą połówkę jeszcze raz na pół, a uzyskasz 4 kawałki na każde awokado. Wsyp ziarna sezamu do głębokiego naczynia. Posmaruj tuńczyka olejem sezamowym i zanurz go w ziarnach sezamu.
Etap 3 /8
Włącz urządzenie. Włącz szufladę 1. Upewnij się, że płyta znajduje się w szufladzie 1. Wybierz program GRILL, ustaw temperaturę na 200°C, a czas gotowania na 3 minuty. Nie wrzucaj składników do miski – urządzenie zacznie się automatycznie nagrzewać. Włącz szufladę 2. Wybierz program RYBY, ustaw temperaturę na 180°C, a czas gotowania na 2 minuty. Połóż tuńczyka na płycie w szufladzie 2.
Etap 4 /8
Naciśnij SYNC, a łosoś i fasolka ugotują się w tym samym czasie. Naciśnij START, aby rozpocząć gotowanie składników w obu szufladach.
Etap 5 /8
Wyemitowanie dźwięku i pojawienie się komunikatu „Dodaj” na wyświetlaczu oznaczają, że cykl nagrzewania grilla dobiegł końca. Połóż kawałki awokado na płycie w szufladzie 1, oddzielając je nieco od siebie. Posmaruj je olejem sezamowym i zamknij szufladę. Gotowanie wznowi się automatycznie.
Etap 6 /8
W połowie gotowania obróć kawałki awokado. W połowie gotowania obróć tuńczyka.
Etap 7 /8
Dorsz powinien być równomiernie upieczony – zależy to od wielkości kawałków. W razie potrzeby gotuj jeszcze przez minutę, aż mięso będzie z łatwością dzielić się na cząstki.
Etap 8 /8
Pokrój tuńczyka na plasterki i podawaj z kawałkami awokado. Posyp plasterkami cebulki dymki, jalapeno i smażoną cebulą.