Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Grillowany tuńczyk z ziarnami sezamu i pieczonym awokado

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 25 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    15 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • Aby przygotować tuńczyka:

  • 450 g Tuńczyk czerwony

  • 40 g Białe ziarna sezamu

  • 40 g Czarne ziarna sezamu

  • 2 łyżka Olej sezamowy

  • Aby przygotować awokado:

  • 2 Awokado

  • 1 łyżka Olej sezamowy

  • Aby przyrządzić sos:

  • 1 łyżeczka Tarty imbir

  • 2 łyżka Sos sojowy

  • 1 łyżka Ocet ryżowy

  • 2 łyżka Sos ponzu

Czas przygotowania

Etap 1 /8

W małej misce wymieszaj imbir, sos sojowy, ocet winny i sos ponzu. Przykryj i odstaw w chłodne miejsce.

  • Aby przyrządzić sos:
  • 1łyżeczka Tarty imbir
  • 2łyżka Sos sojowy
  • 1łyżka Ocet ryżowy
  • 2łyżka Sos ponzu

Etap 2 /8

Przekrój awokado na pół i wyjmij pestkę. Usuń skórkę i przekrój każdą połówkę jeszcze raz na pół, a uzyskasz 4 kawałki na każde awokado. Wsyp ziarna sezamu do głębokiego naczynia. Posmaruj tuńczyka olejem sezamowym i zanurz go w ziarnach sezamu.

  • Aby przygotować tuńczyka:
  • 450g Tuńczyk czerwony
  • 40g Białe ziarna sezamu
  • 40g Czarne ziarna sezamu
  • 2łyżka Olej sezamowy
  • 2 Awokado

Etap 3 /8

Włącz urządzenie. Włącz szufladę 1. Upewnij się, że płyta znajduje się w szufladzie 1. Wybierz program GRILL, ustaw temperaturę na 200°C, a czas gotowania na 3 minuty. Nie wrzucaj składników do miski – urządzenie zacznie się automatycznie nagrzewać. Włącz szufladę 2. Wybierz program RYBY, ustaw temperaturę na 180°C, a czas gotowania na 2 minuty. Połóż tuńczyka na płycie w szufladzie 2.

Etap 4 /8

Naciśnij SYNC, a łosoś i fasolka ugotują się w tym samym czasie. Naciśnij START, aby rozpocząć gotowanie składników w obu szufladach.

Etap 5 /8

Wyemitowanie dźwięku i pojawienie się komunikatu „Dodaj” na wyświetlaczu oznaczają, że cykl nagrzewania grilla dobiegł końca. Połóż kawałki awokado na płycie w szufladzie 1, oddzielając je nieco od siebie. Posmaruj je olejem sezamowym i zamknij szufladę. Gotowanie wznowi się automatycznie.

  • 2 Awokado
  • 1łyżka Olej sezamowy

Etap 6 /8

W połowie gotowania obróć kawałki awokado. W połowie gotowania obróć tuńczyka.

  • 450g Tuńczyk czerwony
  • Aby przygotować awokado:

Etap 7 /8

Dorsz powinien być równomiernie upieczony – zależy to od wielkości kawałków. W razie potrzeby gotuj jeszcze przez minutę, aż mięso będzie z łatwością dzielić się na cząstki.

Etap 8 /8

Pokrój tuńczyka na plasterki i podawaj z kawałkami awokado. Posyp plasterkami cebulki dymki, jalapeno i smażoną cebulą.

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
2 godz. 30 min.

Chleb półziarnisty z ziarnami sezamu

ratings.NaN

Grillowany tuńczyk z ziarnami sezamu i pieczonym awokado - przepisy Dual EasyFry&Grill | Tefal
Chleb półziarnisty z ziarnami sezamu
Tefal
Tefal
19 min.

Poke bowl z grillowanym tuńczykiem

ratings.NaN

Grillowany tuńczyk z ziarnami sezamu i pieczonym awokado - przepisy Dual EasyFry&Grill | Tefal
Poke bowl z grillowanym tuńczykiem
Tefal
Tefal
38 min.

Poke bowl z grillowanym tuńczykiem

ratings.NaN

Grillowany tuńczyk z ziarnami sezamu i pieczonym awokado - przepisy Dual EasyFry&Grill | Tefal
Poke bowl z grillowanym tuńczykiem
Tefal
Tefal
45 min.

Grillowany kurczak z pieczonymi pieczarkami, czosnkiem i octem balsamicznym

ratings.NaN

Grillowany tuńczyk z ziarnami sezamu i pieczonym awokado - przepisy Dual EasyFry&Grill | Tefal
Grillowany kurczak z pieczonymi pieczarkami, czosnkiem i octem balsamicznym
Tefal
Tefal
28 min.

Sałatka z cieciorki i sezamu

ratings.NaN

Grillowany tuńczyk z ziarnami sezamu i pieczonym awokado - przepisy Dual EasyFry&Grill | Tefal
Sałatka z cieciorki i sezamu