Grillowany kurczak z pieczonymi pieczarkami, czosnkiem i octem balsamicznym
- Całkowity czas 45 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
2 łyżka Cukier trzcinowy
1 łyżeczka Płatki chili
1 łyżeczka Mielony kmin rzymski
1 łyżeczka Czosnek w proszku
1 łyżeczka Wędzona papryka
1 łyżeczka Sól
700 g Udka z kurczaka z kością i skórą (mniej więcej 4 sztuki)
500 g Pieczarki
3 goździk Czosnek
25 g Szalotka (mniej więcej 1 sztuka)
1 łyżka Olej słonecznikowy
1 łyżka Sos sojowy
1 łyżka Płynny miód
1 łyżeczka Mąka kukurydziana
2 łyżka Ocet balsamiczny
Akcesoria
Blacha do pieczenia XL Blacha do pieczenia
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Aby przyrządzić kurczaka: wymieszaj cukier, chili, kmin rzymski, czosnek w proszku, wędzoną paprykę i sól. Posmaruj udka tym sosem i odstaw na bok. Przygotuj resztę.
Etap 2 /4
Umyj pieczarki. Jeśli są małe, nic nie musisz robić, w przeciwnym razie przetnij je na pół. Obierz i drobno posiekaj ząbki czosnku i szalotkę. Wsyp wszystko do formy do pieczenia, wlej olej, sos sojowy i miód, wsyp skrobię kukurydzianą rozpuszczoną w occie balsamicznym. Wymieszaj wszystko.
Etap 3 /4
Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek, otwórz go i włóż do niego formę do pieczenia. Ustaw boczny termostat w pozycji 3. Po rozgrzaniu urządzenia umieść udka z kurczaka na płycie grillowej i grilluj przez 30 minut, obracając je w połowie pieczenia i regularnie mieszając pieczarki.
Etap 4 /4
Podawaj od razu.