Grillowana ośmiornica z hiszpańską papryką
- Całkowity czas 40 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (3)
Składniki
4 osób
300 g Cebula
4 goździk Czosnek
400 g Posiekane pomidory z usuniętymi nasionami (świeże lub puszkowe)
1 łyżka Przecier pomidorowy
1 łyżeczka Tymianek
1 łyżeczka Papryka (słodka lub wędzona)
2 łyżka Ocet winny sherry
Sól, pieprz
750 g Papryki w różnym kolorze
2 łyżka Oliwa z oliwek
2 łyżka Oliwa z oliwek
1 łyżeczka Papryka (słodka lub wędzona)
500 g Ugotowane ramiona ośmiornicy
Akcesoria
Blacha do pieczenia Blacha do pieczenia XL
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Obierz i posiekaj cebulę oraz ząbki czosnku. Włóż ramiona do formy do pieczenia, dodaj przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, tymianek, paprykę, ocet, sól i pieprz, a następnie wymieszaj wszystko. Umyj papryki, usuń nasiona i potnij w paski. Ułóż paski jeden na drugim, dociskając je nieco i spryskaj oliwą z oliwek.
Etap 2 /4
Włóż formę do pieczenia do OptiGrill. Zamknij grill i włącz go. Program Manualny jest wybierany automatycznie. Za pomocą przycisku M wybierz ustawienie w czerwonym kolorze i naciśnij OK. Po rozgrzaniu piecz przez 10 minut, w międzyczasie zamieszaj.
Etap 3 /4
Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek i otwórz go. Ustaw boczny termostat w pozycji 4. Wymieszaj oliwę z oliwek i paprykę, posmaruj ramiona ośmiornicy i połóż na płycie grillowej. Piecz je przez 10 minut, obracając w połowie grillowania. Regularnie mieszaj paprykę.
Etap 4 /4
Podawaj z papryką przysmażaną na patelni.