Szakszuka z jajkami i papryką
- Całkowity czas 30 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
300 g Cebula (mniej więcej 2 sztuka)
4 goździk Czosnek
400 g Przecier z posiekanych pomidorów z usuniętymi nasionami (świeżych lub puszkowych)
1 łyżka Przecier pomidorowy
1 łyżeczka Mielony kmin rzymski
1 łyżeczka Chili w proszku
Sól
750 g Czerwona papryka
3 łyżka Oliwa z oliwek
4 kawałek Chleb
4 Jajka
Pieprz
Akcesoria
Blacha do pieczenia Blacha do pieczenia XL
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Włóż je do formy do pieczenia i dodaj przecier pomidorowy, pastę pomidorową, kmin rzymski, chili i sól. Wymieszaj wszystko.
Etap 2 /5
Umyj papryki, usuń nasiona i potnij w paski. Ułóż paski na cebulach, dociskając je nieco i spryskaj 2/3 oliwy z oliwek.
Etap 3 /5
Włóż formę do pieczenia do OptiGrill. Zamknij grill i włącz go. Program Manualny jest wybierany automatycznie. Za pomocą przycisku M wybierz ustawienie w czerwonym kolorze i naciśnij OK. Po rozgrzaniu gotuj przez 15 minut, mieszając tylko raz w trakcie gotowania.
Etap 4 /5
Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek i otwórz go. Ustaw boczny termostat do pozycji 4. Posmaruj kromki chleba pozostałym olejem i połóż je na płycie grillowej. W paprykach zrób 4 nacięcia, a następnie zalej je rozbitymi jajkami. Dopraw solą i pieprzem i grilluj przez 5 minut, aż białko dobrze się zetnie. Obróć kromki chleba w połowie gotowania.
Etap 5 /5
Podawaj szakszukę z kromkami opieczonego chleba.