Faszerowane papryki
- Całkowity czas 1 godz. 20 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 1 godz.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
6 Czerwona papryka
150 g Mięso mielone
120 g Ryż
1.5 kostka Pomidory
1 Cebula
1 goździk Czosnek
1 łyżka Koncentrat pomidorowy
1.5 łyżka Pietruszka
1.5 łyżka Mięta
1.5 łyżka Oliwa z oliwek
450 ml Wrząca woda
Sól, pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Odetnij wierzchołki papryk i wydrąż je. Umieść je w naczyniu do zapiekania odpowiednim do wielkości misy urządzenia i dopraw wnętrze papryk solą i pieprzem.
Etap 2 /7
W osobnym pojemniku wymieszaj mięso mielone, ryż, pomidory, cebulę, czosnek, koncentrat pomidorowy, zioła i olej. Dopraw do smaku.
Etap 3 /7
Podziel farsz między papryki, nie wypełniając ich zbyt mocno (ryż pęcznieje podczas gotowania).
Etap 4 /7
Wlej wrzącą wodę do każdej papryki, a następnie nadmiar wody wlej do naczynia do zapiekania.
Etap 5 /7
Załóż wierzchołki na papryki, aby je zamknąć.
Etap 6 /7
Umieść naczynie do zapiekania w misie urządzenia. Rozpocznij proces gotowania.
Etap 7 /7
Umieść gotowe papryki na talerzu i natychmiast podawaj.