Faszerowane papryki
- Całkowity czas 30 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
4 papryki czerwone duże
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
200 g ryżu białego długoziarnistego
1 cebula
500 ml wody
500 ml bulionu
1 łyżka masła klarowanego
4.5 łyżeczka soli
4.5 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczka ziół prowansalskich
Akcesoria
Extra Crisp
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Do misy urządzenia wrzucić ryż, wlać 500 ml wody i dodać 1 łyżeczkę soli. Gotować pod ciśnieniem 7 minut.
Etap 2 /6
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni na maśle klarowanym.
Etap 3 /6
Z każdej papryki odciąć górę, usunąć z papryk pestki. Do każdej papryki wsypać po 0.5 łyżeczki soli, pieprzu i ziół prowansalskich, przykryć "kapeluszami" i potrząsnąć, tak żeby przyprawy oblepiły ścianki i "kapelusz" papryki.
Etap 4 /6
Ugotowany ryż przepłukać zimną wodą. Przygotować farsz do papryk: do mięsa dodać 2.5 łyżeczki pieprzu, 1.5 łyżeczki soli, ryż i podsmażoną cebulę. Całość dobrze wymieszać.
Etap 5 /6
Papryki wypełnić farszem i nakryć paprykowymi "kapeluszami". Papryki włożyć do misy urządzenia, tak żeby były oparte o siebie i się nie wywracały. Do misy urządzenia wlać bulion. Gotować pod ciśnieniem.
Etap 6 /6
Wyłączyć Cook4me. Nałożyć pokrywę do zapiekania Extra Crisp, zapiekać na programie ręcznym w temperaturze 200°C przez 8 minut.