Farfalle z sosem szparagowym i burratą
- Całkowity czas 35 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
500 g zielonych szparagów
2 cebule
10 g klarowanego masła
300 ml bulionu warzywnego
2 kulki sera Burrata
250 g kolorowego makaronu Farfalle
20 g tartego parmezanu
400 ml wrzącej wody
0.5 łyżeczka soli
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Szparagi umyć, odłamać zrogowaciałą końcówkę, a następnie odciąć główki na wysokości ok 3 cm, a pozostałe łodygi pokroić w ok. 2 cm kawałki. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Do misy Multicookera dodać klarowane masło i uruchomić program ŚREDNIE PODSMAŻANIE. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulkę.
Etap 2 /4
Następnie wlać bulion, a do bulionu wrzucić pokrojone łodygi szparagów. Wstawić kosz do gotowania na parze, a w nim umieścić główki szparagów. Zamknąć pokrywę i uruchomić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM ustawiając czas gotowania na 7 min. Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę. Wyjąć koszyk z główkami szparagów i odstawić na bok (do końcowej dekoracji). Resztę wywaru przelać do wysokiego pojemnika. Jedną kulkę Burraty wyjąć z zalewy i pokroić a następnie dodać do pojemnika z wywarem szparagowym. Przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa zmiksować całość na gładki krem (sos). Odstawić na bok i ugotować makaron.
Etap 3 /4
Do misy wlać 400 ml wrzącej wody. Dodać sól i wsypać makaron. Wymieszać. Zamknąć pokrywę i uruchomić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM na 10 min.
Etap 4 /4
Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę. Makaron odcedzić i ponownie przełożyć do misy Multicookera. Do makaronu wlać wcześniej przygotowany sos i całość delikatnie wymieszać. Makaron poporcjować do głębokich talerzy. Drugą kulkę Burraty przeciąć ostrym nożem wzdłuż na pół i każdą z połówek ułożyć na wierzchu makaronu. Udekorować główkami szparagów oraz posypać tartym parmezanem. Podawać na ciepło natychmiast po przygotowaniu. Smacznego