Dorsz po śródziemnomorsku
- Całkowity czas 25 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
6 Filety z dorsza (ok. 150 g każdy)
75 g Drylowane czarne oliwki
Skórka i sok z jednej cytryny
1.5 łyżeczka Przyprawa chili
2 goździk Posiekany czosnek
15 cl Ocet balsamiczny
1.5 łyżka Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Pokrój oliwki na plasterki. W małej misce wymieszaj oliwki, skórkę z cytryny, przyprawę chili, czosnek, ocet balsamiczny i oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.
Etap 2 /5
Posmaruj dorsza sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
Etap 3 /5
Włóż dorsza do piekarnika wyposażonego w płytę. Rozpocznij proces gotowania.
Etap 4 /5
Dorsz powinien być równomiernie upieczony – zależy to od wielkości kawałków. W razie potrzeby gotuj jeszcze przez minutę, aż mięso będzie z łatwością dzielić się na cząstki.
Etap 5 /5
Podawaj z mieszanką oliwek i frytkami z cukinii.