Dorsz w sosie bazyliowym
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
3 osób
400 g Filetu z dorsza
Mąka
Sól, pieprz
0.33 łyżeczka Mielonej papryki
2 Ząbki czosnku
1 Doniczka bazylii
2 łyżka Tartego parmezanu
2 łyżka Oliwy
1 łyżka
150 g Pomidorków koktajlowych
80 ml Bulionu drobiowego
80 ml Śmietanki 30%
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Filet pokrój na 3 porcje. Dopraw solą, pieprzem oraz mieloną papryką, następnie oprósz mąką.
Etap 2 /5
W rozdrabniaczu (mini malakserze) zmiksuj obrany czosnek, listki bazylii, parmezan i 2 łyżki oliwy. Otrzymane pesto dopraw solą i pieprzem.
Etap 3 /5
Rozgrzej misę. Wlej 1 łyżkę oliwy i włóż dorsza. Smaż przez ok. 1 minutę, następnie przewróć na drugą stronę i powtórz smażenie.
Etap 4 /5
Dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe i rozmieść je wkoło dorsza, smaż przez minutę.
Etap 5 /5
Wlej bulion, dodaj śmietankę oraz przygotowane pesto z bazylii i gotuj pod ciśnieniem przez 4 minuty. Gotowe!