Dyniowy hummus z serem feta
- Całkowity czas 35 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
400 g dynia
150 g feta
1 goździk czosnek
2 łyżka oliwa z oliwek
2 łyżeczka pasta sezamowa
1 szczypta mielony imbir
2 łyżka sok z cytryny
Sól
Pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Obierz dynię, usuń pestki i potnij miąższ na kawałki. Gotuj na parze przez 20 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
Etap 2 /8
Obierz ząbek czosnku, usuń kiełek i rozgnieć.
Etap 3 /8
Do blendera włóż miąższ dyni i czosnek.
Etap 4 /8
Dodaj sok z cytryny, pastę sezamową, imbir i oliwę z oliwek
Etap 5 /8
Dopraw solą i pieprzem.
Etap 6 /8
Ustaw wskazany program na 1 minutę i uruchom go.
Etap 7 /8
Hummus powinien mieć gładką konsystencję.
Etap 8 /8
Dodaj pokruszony ser feta i zmiksuj. Podawaj schłodzony na toście jako aperitif.