Ciasto w kubku
- Całkowity czas 2 godz. 22 min.
- 50 min.
Czas przygotowania - 32 min.
Gotowanie - 1 godz.
Studzenie
Składniki
1 porcja
85 g Mąka
2 g Proszek do pieczenia
60 g Masło
100 g Cukier
50 g Mleko
2 szt. Jajka
1 łyżka Kakao
800 g Masa cukrowa
170 g Mleczna czekolada
100 g Śmietanka
Pianki
Akcesoria
Forma na 6 muffinek Nieprzywierająca forma
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Przygotuj czekoladowe ganache: rozpuść czekoladę w nieprzywierającej formie. Uruchom program na wskazany czas. Wyjmij i dodaj śmietanę. Mieszaj razem, aż ganache będzie gładkie. Przechowuj w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
Etap 2 /7
Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj szpatułką zmiękczone masło z cukrem, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodawaj jajka po jednym na raz. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao w proszku, a następnie mleko.
Etap 3 /7
Wlej ciasto do formy na 6 muffinek i piecz na programie we wskazanym czasie.
Etap 4 /7
Ubij ganache: weź połowę ganache i ubijaj do uzyskania konsystencji podobnej do bitej śmietany.
Etap 5 /7
Przekrój muffiny na pół, posmaruj warstwą kremu i złóż obie połówki z powrotem razem. Lekko posmaruj boki tortu, aby pomóc masie cukrowej się przykleić.
Etap 6 /7
Rozwałkuj masę cukrową. Potnij na 6 dużych pasów, aby pokryć krawędzie muffinek. Można użyć linijki, aby uzyskać gładkie cięcie. Pamiętaj, że na górze i na dole muffinek powinien być 1 cm masy cukrowej. Zawiń muffinki masą cukrową, usuwając pozostały nadmiar masy. Aby złączyć końce masy, wystarczy zwilżyć ją odrobiną wody. Złóż masę pod babeczkami. Rozwałkuj resztę masy lukrowej na 6 małych kiełbasek, które posłużą za uchwyty. Przymocuj je do ciasta, zwilżając miejsca, w których mają się połączyć.
Etap 7 /7
Umieść każdy kubek na podstawce. Wypełnij kubek resztą ciasta. Dodaj mini pianki.