Egzotyczne ciasto w kształcie cyfry
- Całkowity czas 4 godz. 41 min.
- 45 min.
Czas przygotowania - 21 min.
Gotowanie - 3 godz. 35 min.
Studzenie
Składniki
3 porcje
300 g Mąka
180 g Masło
135 g Cukier puder
150 g Starty kokos
3 Jajko
3 szczypta Sól
450 g Masło
330 g Sok z mango
300 g Żółtka
270 g Drobny cukier
120 g Biała czekolada
3 Żelatyna
Dekoracja
1 Marakuja
1 Mango
3 łyżka Starty kokos
1 Skórka z limonki
Akcesoria
Nieprzywierająca forma
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj polewę (typu curd): Zmocz płatki żelatyny w zimnej wodzie. W garnku zmieszaj razem żółtka, cukier i sok. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy masa zgęstnieje i zacznie się gotować, należy zdjąć ją z ognia i przelać do miski. Dodaj kawałki białej czekolady i pozostaw bez mieszania przez 5 minut aż się roztopi. Potem wymieszaj. Następnie dodaj masło (pokrojone na małe kawałki) i odsączoną żelatynę. Do przygotowania użyj blendera, aby uzyskać gładką masę. Pokryj krem folią spożywczą - upewniaj się, że folia styka się z kremem - i pozostaw do schłodzenia przez co najmniej 2 godziny.
Etap 2 /5
Przygotuj ciasto: Do miski włóż mąkę, cukier puder, kokos, sól i masło (pokrojone na małe kawałki). Wymieszaj opuszkami palców. Gdy masa będzie gładka, dodaj jajko i wymieszaj. Zrób kulę i owiń w folię spożywczą. Ciasto pozostaw do schłodzenia przez 30 minut.
Etap 3 /5
Rozłóż ciasto na papierze tłuszczoodpornym. Rozwałkuj do grubości 3-4 mm. Wykonaj swój projekt na kartce papieru tłuszczoodpornego i umieść go na swoim cieście. Wytnij kształt za pomocą noża. Wykonaj te same etapy z pozostałym ciastem.
Etap 4 /5
Włóż ciastka jedno po drugim do upieczenia, uruchom zgodnie z programem i podanym czasem, pozostaw do ostygnięcia. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje.
Etap 5 /5
Składanie ciasta: Do wymieszania kremu typu curd użyj trzepaczki. Umieść go w rękawie cukierniczym z rurką. Krem rozprowadź na całym blacie i przykryj drugim blatem ciasta. Powtórz proces i udekoruj ciasto startą skórką z limetki, małymi kawałkami mango, marakują i startym orzechem kokosowym. Odstaw do ostygnięcia na godzinę przed spożyciem.