Ciasto w polewie klonowej
- Całkowity czas 50 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 15 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
150 g Masło
250 g mąka
2 łyżeczka proszek do pieczenia
0.5 łyżeczka soda oczyszczona
0.5 łyżeczka sól
150 g syrop klonowy
70 g Cukier
2 szt. jajka
1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
180 g śmietana crème fraîche
4 łyżka syrop klonowy
50 g Zwykłe masło
250 g cukier puder
Akcesoria
Snacking & Baking akcesoria Snacking & Baking XL Blacha do pieczenia
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Natłuść wnętrze akcesorium Snacking & Baking i równomiernie posyp mąką. Usuń nadmiar mąki. W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
Etap 2 /5
Dodaj masło, syrop klonowy, ekstrakt z wanilii i cukier, a następnie miksuj ze średnią prędkością przez 3–5 minut aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Po kolei dodawaj jajka, a między jednym i drugim dobrze wymieszaj. Dodaj śmietanę i mieszaj, aż ciasto będzie gładkie.
Etap 3 /5
Wlej ciasto do akcesorium Snacking & Baking i rozsmaruj równomiernie. Włóż akcesorium do OptiGrill i zamknij pokrywkę.
Etap 4 /5
Piecz przez 15 minut lub do chwili, aż nóż wbity w środek ciasta wyjdzie czysty. Pozostaw do ostygnięcia.
Etap 5 /5
Aby przyrządzić polewę: W misce dobrze wymieszaj syrop klonowy i masło. Przesiej cukier puder i nie przestawaj mieszać – niech się powoli gromadzi w misce. Aby uzyskać prawidłową konsystencję, w razie potrzeby dodaj więcej syropu lub cukru. Rozsmaruj polewę na chłodnym cieście i pozostaw na 15 minut, aż się namoczy. Następnie podawaj.