Chrupiące nuggetsy z serem pecorino
- Całkowity czas 23 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 13 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
6 Całe piersi kurczaka
3 Duże jajka
200 g Bułka tarta panko lub złocista
100 g Tarty ser pecorino (lub parmezan)
Neutralny olej
250 g Rukola
1 Cytryna
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przekrój filety z kurczaka wzdłuż na pół, a następnie wszerz na ćwiartki. Każdy kawałek dopraw solą i pieprzem.
Etap 2 /5
Roztrzep jajka w misce. Do drugiej miski wsyp bułkę tartą panko lub złocistą i tarty ser pecorino, a następnie wymieszaj.
Etap 3 /5
Zanurz każdy kawałek kurczaka w ubitych jajkach, a następnie w bułce z serem. Wszystkie kawałki powinny być całkowicie pokryte.
Etap 4 /5
Umieść panierowane kawałki kurczaka na standardowej tacy i włóż je do Easy Fry. Spryskaj wszystko niewielką ilością oleju. Włącz program NUGGETSY i piecz przez 13 minut w temperaturze 180°C. Powtarzaj te kroki ze wszystkimi nuggetsami. Jeśli nuggetsy nie zbrązowiały wystarczająco, wznów program i piecz jeszcze przez 2–3 minuty.
Etap 5 /5
Podawaj z sałatką z rukoli polaną oliwą z oliwek i cytryną. Ozdób kilkoma wiórkami pecorino lub parmezanu. Możesz podawać z sosem przyrządzonym z jogurtu greckiego i szczypiorku, sosem pomidorowym, a nawet tymi dwoma sosami!