Chrupiące placki z grillowanych brokułów i sera
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
500 g Różyczek brokułu
200 g Sera cheddar lub parmezanu
Pieprz z młynka
2 łyżka Musztardy francuskiej
1 łyżka Miodu
200 g Jogurtu bałkańskiego
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Brokuły gotujemy. Ser ścieramy na dużych oczkach.
Etap 2 /4
OptiGrill ustawiamy na kolor czerwony w trybie manualnym. Na papierze pergaminowym układamy w małych kupkach starty ser. Na każdą kupkę kładziemy brokuł i na wierzch znów odrobinę sera, na końcu pieprzymy. Przykrywamy papierem i spłaszczamy lekko dociskając. Przekładamy na rozgrzanego grilla, zamykamy pokrywę, dociskamy przez 20 sekund, puszczamy i grillujemy 4 minuty.
Etap 3 /4
Zdejmujemy z grilla, pozostawiamy pod papierem na ok. 1 minutę. W tym czasie przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy jogurt bałkański, musztardę francuską i miód. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Etap 4 /4
Gotowe placki przekładamy na talerz, polewamy sosem i ozdabiamy świeżym koperkiem.