Chleb półziarnisty z ziarnami sezamu
- Całkowity czas 2 godz. 30 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 2 godz. 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (2)
Składniki
2 porcje
12 g Sól
600 g Mąka półziarnista (T110)
400 ml Ciepła woda
16 g Świeże drożdże piekarskie
2 łyżka ziarenka sezamu
Mąkę do posypania na powierzchnię roboczą i po wierzchu
Akcesoria
Nieprzywierająca forma
Czas przygotowania
Etap 1 /12
Umieść sól na dnie robota kuchennego i dodaj mąkę.
Etap 2 /12
Drożdże pokrusz i dodaj na wierzch mąki.
Etap 3 /12
Rozpocznij ugniatanie na średniej prędkości i powoli dodawaj ciepłą wodę przez 5 minut, tak aby cała mąka została całkowicie połączona. Po dodaniu całej wody wyrabiaj ciasto przez 5 minut na średnich obrotach.
Etap 4 /12
Dodaj nasiona sezamu i ugniataj przez kolejną minutę.
Etap 5 /12
Wyjmij ciasto, uformuj je w kulę i umieść w nieprzywierającej formie.
Etap 6 /12
Włóż formę do urządzenia i uruchom program na wskazany czas.
Etap 7 /12
Po wyrośnięciu wyjmij ciasto, delikatnie wymieszaj je rękoma, aby pozbyć się powietrza.
Etap 8 /12
Połóż ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej. Aby ułatwić sobie wyrabianie ciasta, możesz posypać ręce mąką.
Etap 9 /12
Uformuj je według własnego uznania i włóż ciasto z powrotem do nieprzywierającej formy. Pozwól mu ponownie wyrosnąć przez czas wskazany w programie.
Etap 10 /12
Opcjonalnie: delikatnie posyp mąką przez sito i natnij ciasto, jeśli chcesz je ozdobić.
Etap 11 /12
Rozpocznij gotowanie przez wskazany czas.
Etap 12 /12
Po zakończeniu pieczenia połóż chleb na kratce i poczekaj, aż ostygnie, zanim zaczniesz się nim delektować.