Chleb z ziarnami
- Całkowity czas 1 godz. 20 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 1 godz.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
40 g Babka płesznik
45 cl Woda
100 g Pestki słonecznika
62.5 g Płatki owsiane
62.5 g Migdały
62.5 g Pestki dyni
150 g Pestki słonecznika
62.5 g Płatki owsiane
62.5 g Migdały
62.5 g Pestki dyni
125 g Mielone orzechy laskowe
125 g Siemię lniane
1.5 łyżeczka Sól
6.5 cl Woda
6.5 cl Ocet jabłkowy
25 g Syrop klonowy
6.5 cl Oliwa z oliwek
Akcesoria
Ubijaczka
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Wymieszaj łyżką babkę płesznik z wodą w małej misce i pozostaw do namoczenia na 15 minut.
Etap 2 /7
Pierwszą porcję słonecznika, płatków owsianych, migdałów i pestek dyni zmiel na mąkę za pomocą blendera lub rozdrabniacza.
Etap 3 /7
Umieść mąkę w misie robota i dodaj następujące składniki: ziarna słonecznika, orzechy laskowe, płatki owsiane, migdały, pestki dyni, siemię lniane i sól. Naciśnij "Start".
Etap 4 /7
Do misy robota dodaj napęczniałą babkę płesznik, wodę, ocet jabłkowy, syrop klonowy i oliwę z oliwek. Naciśnij "Start".
Etap 5 /7
Formę do chleba wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy i kilka razy lekko uderz nią o blat, żeby ciasto dobrze się rozłożyło.
Etap 6 /7
Formę wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni góra/dół.
Etap 7 /7
Chleb piecz przez około 60 minut. Pozostaw na chwilę do ostygnięcia. Następnie wyjmij z formy, usuń papier do pieczenia i pozwól mu całkowicie ostygnąć.