Chałka
- Całkowity czas 3 godz. 15 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 2 godz.
Studzenie
Składniki
6 osób
500 g Mąka pszenna
25 cl Mleko w temperaturze pokojowej
50 g Cukier
21 g Świeże drożdże
1 łyżka Skórka z cytryny lub 5 kropli aromatu z gorzkich migdałów
1 Jajko
75 g Masło
1 szczypta Sól
1 szczypta Cukier
1 Jajko do posmarowania
2 łyżka Cukier perłowy
Akcesoria
Hak do wyrabiania ciasta Trzepaczka flex
Czas przygotowania
Etap 1 /13
Lekko podgrzej mleko (ok. 1 min. 30 sek. w mikrofalówce) i wlej je do misy robota.
Etap 2 /13
Do misy robota dodaj cukier i pokruszone drożdże. Naciśnij "Start".
Etap 3 /13
Dodaj do misy robota skórkę z cytryny lub aromat z gorzkich migdałów oraz jajka. Naciśnij "Start".
Etap 4 /13
Przesiej do misy robota mąkę, dodaj miękkie masło i sól. Naciśnij "Start".
Etap 5 /13
Przykryj wilgotnym ręcznikiem kuchennym i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny - niech ciasto podwoi swoją objętość.
Etap 6 /13
Podziel ciasto na trzy pasma i zapleć je w warkocz.
Etap 7 /13
Warkocz ułóż po przekątnej na wysmarowanej tłuszczem blasze lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Etap 8 /13
W czystej misie robota umieść całe jajko, szczyptę cukru i soli. Naciśnij "Start" i upewnij się, że wszystkie składniki dobrze się połączyły. Posmaruj mieszanką warkocz.
Etap 9 /13
Możesz posypać ciasto cukrem perłowym.
Etap 10 /13
Pozostaw warkocz do wyrośnięcia na 30 minut.
Etap 11 /13
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem.
Etap 12 /13
Umieść blachę na środkowej wysokości piekarnika i piecz przez około 30-35 minut.
Etap 13 /13
Warkocz powinien być ładnie zarumieniony.