Bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami i orzechami laskowymi
- Całkowity czas 1 godz. 30 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 1 godz.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
Masło do wysmarowania formy
2 Dojrzałe gruszki
100 g Gorzka czekolada 85%
4 Jajka
75 g Cukier
8 cl Miód
2 łyżeczka Ekstrakt z wanilii
13 cl Oliwa z oliwek
140 g Mielone orzechy laskowe, przesiane
35 g Wiórki kokosowe
35 g Kakao w proszku
40 g Mąka gryczana
1 łyżka Zmielone orzechy laskowe
Akcesoria
Grill
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Natłuść tortownicę o średnicy 22 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Umyj gruszki, przekrój na pół i usuń nasiona. Pokrój na plasterki. Drobno posiekaj czekoladę.
Etap 2 /8
Oddziel białka od żółtek. Weź ręczny mikser i ubij żółtka. Dodaj cukier, miód i ekstrakt z wanilii. Ubijaj jeszcze przez 5 minut lub dopóki objętość nie zwiększy się dwukrotnie i nie powstaną wstęgi. Podczas ubijania żółtek ostrożnie wlej olej.
Etap 3 /8
W misce wymieszaj zmielone, przesiane orzechy włoskie, wiórki kokosowe, kakao i mąkę gryczaną.
Etap 4 /8
Weź czystą trzepaczkę i ubijaj białka, aż powstaną sztywne dzióbki. Za pomocą dużej, metalowej łyżki dodaj do żółtek połowę masy z orzechami laskowymi i połowę ubitych na sztywno białek. Miksuj aż do uzyskania jednorodnej konsystencji, a następnie dodaj drugą połowę masy z orzechami laskowymi i białek.
Etap 5 /8
Przelej połowę ciasta do tortownicy. Na wierzchu połóż połowę gruszek i czekolady. Zalej je drugą połową ciasta i zrób okrąg z pozostałych gruszek. Posyp zmiażdżonymi orzechami laskowymi i resztą czekolady.
Etap 6 /8
Połóż tortownicę na płycie grillowej, a tę umieść na środkowej półce urządzenia. Zamknij drzwiczki.
Etap 7 /8
Ustaw tryb DESER i piecz przez 1 minutę w temperaturze 180°C. Po 45 minutach przykryj ciasto papierem do pieczenia.
Etap 8 /8
Przed podaniem pozostaw do ostygnięcia.