Barszcz czerwony na zakwasie
- Całkowity czas 27 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 17 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 porcje
700 g buraków ćwikłowych pokrojonych w plastry
100 g buraków czerwonych suszonych
2000 ml bulionu warzywnego
200 g marchewki pokrojone w talarki
150 g pietruszki pokrojona w talarki
1 kawałek pora - około 10 cm
250 ml zakwasu z buraków
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
0.5 łyżeczka kminku
1 listek laurowy
1 łyżeczka sól do smaku u mnie płaska łyżka
pieprz mielony
1 łyżeczka cukru
Czas przygotowania
Etap 1 /3
Do misy dodaj susz z buraków, bulion, pokrojone buraki, marchewkę i pietruszkę, kminek, por, ziarna ziela oraz pieprzu i liść laurowy. Gotuj pod ciśnieniem.
Etap 2 /3
Po tym czasie wszystkie składniki odcedź a wywar wlej do misy. Uruchom program duszenie średnie, czas 5 – 7 min. Do wywaru dodaj zakwas, cukier i sól do smaku wg własnego uznania, pozwól by barszcz się zagrzał, ale nie zagotował.
Etap 3 /3
Od tego momentu nie gotuj już barszczu. Do podania możesz go tylko lekko podgrzewać.