Chleb na zakwasie
- Całkowity czas 2 godz. 55 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 40 min.
Gotowanie - 2 godz.
Studzenie
Składniki
8 osób
40 cl Woda
25 g Świeże drożdże
5 g Cukier
525 g Mąka pszenna
125 g Mąka żytnia
75 g Zakwas
2 łyżeczka Sól
10 g Słód do pieczenia
Akcesoria
Trzepaczka flex Hak do wyrabiania ciasta
Czas przygotowania
Etap 1 /10
W misie robota umieść wodę, cukier i drożdże. Naciśnij "Start".
Etap 2 /10
Do misy robota dodaj mąkę, zakwas, sól i słód. Naciśnij "Start".
Etap 3 /10
Ciasto lub całą miskę przykryj od razu folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do wyrośnięcia.
Etap 4 /10
Umieść ciasto na posypanej mąką powierzchni. Ręcznie wyrób w kwadratowy kształt. Złóż boki do środka i ponownie spłaszcz.
Etap 5 /10
Z ciasta uformuj okrągły bochenek końcówkami do dołu. Umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Etap 6 /10
Lekko zwilż powierzchnię ciasta i przykryj wilgotną ściereczką. Ponownie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Etap 7 /10
Rozgrzej piekarnik do 240 stopni.
Etap 8 /10
Ciasto posyp mąką i za pomocą ostrego noża lub żyletki stwórz na wierzchu wzór.
Etap 9 /10
Piecz w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 240 stopni.
Etap 10 /10
Pozostaw do ostygnięcia.