Chleb na zakwasie
- Całkowity czas 40 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
4.6 g Drożdże
320 g Woda
240 g Mąka pszenna
1 łyżeczka Cukier
50 g Mąka pszenna razowa
150 g Mąka pszenna
7 g Sól
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Do tego przepisu wymagana jest pokrywa Extra Crisp. Przygotuj składniki.
Etap 2 /6
Na zakwas: rozpuść połowę drożdży w 60 g wody. Wymieszaj z 60 g mąki pszennej. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 2 godziny.
Etap 3 /6
Drugą połowę drożdży i cukier rozpuść w 250 g wody. Dodaj całą pozostałą mąkę i zakwas. Ugniataj przez 3 minuty. Dodaj sól i ugniataj przez 9 minut.
Etap 4 /6
Z ciasta uformuj kulę. Posyp dno misy mąką. Kulę ciasta włóż do misy i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny pod przykryciem.
Etap 5 /6
Wyłącz Cook4me i załóż pokrywę Extra Crisp. Ustaw program ręczny na 200°C na 40 minut.
Etap 6 /6
Wyjmij chleb z formy i pozostaw do ostygnięcia na metalowej kratce.