Babka
- Całkowity czas 3 godz. 50 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 3 godz.
Studzenie
Składniki
8 osób
8 cl Woda
6 g Suche drożdze piekarskie
2 szczypta Drobny cukier
300 g Mąka
50 g Drobny cukier
2 unit Jajka
2 szczypta Sól
75 g Masło
89 g Tłuszczu
1 unit Żółtko jajka
1 łyżka Mleko
Akcesoria
Hak do wyrabiania ciasta Ubijaczka
Czas przygotowania
Etap 1 /12
Podgrzej wodę w kuchence mikrofalowej do temperatury od 38°C do 40°C. Upewnij się, że woda nie jest zbyt gorąca, ponieważ może to spowodować dezaktywację drożdży. Do miski wlej wodę, cukier i dodaj drożdże, aby utworzyć zaczyn. Naciśnij Start'.
Etap 2 /12
Przykryj misę i pozwól drożdżom aktywować się przez 5 minut. Drożdże należy rozpuścić
Etap 3 /12
Dodaj mąkę, cukier i jajka do misy urządzeniay. Naciśnij "Start".
Etap 4 /12
Dodaj sól i miękkie masło pokrojone w kostkę i naciśnij "Start".
Etap 5 /12
Umieść ciasto w dużej misce i przykryj czystym ręcznikiem kuchennym. Odstaw na co najmniej 2 godziny w ciepłe miejsce.
Etap 6 /12
Wyjmij ciasto z miski. Złóż ciasto, chwytając końce i ciągnąc je do środka, tworząc kulę (w sumie zrób 6 ruchów). Następnie rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach 30x20 cm
Etap 7 /12
Nałóż pastę na prostokąt, pozostawiając 2 cm wokół krawędzi.
Etap 8 /12
Zroluj ciasto, a następnie przekrój roladę nożem wzdłuż.
Etap 9 /12
Skręć dwie bułki jedna na drugiej, tworząc pierścień, i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Etap 10 /12
Przykryj czystą ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Etap 11 /12
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W małej misce wymieszaj żółtko i mleko. Posmaruj babkę tą mieszanką, dzięki temu babka po upieczeniu uzyska złoty kolor.
Etap 12 /12
Piecz około 20 minut w 180 stopniach.