Babka ziemniaczana z białą kiełbasą i cebulą cukrową
- Całkowity czas 18 min.
- 18 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
500 g Ugotowanych ziemniaków
5 Jajek
200 ml Śmietanki 30%
0.5 łyżeczka Kurkumy
2 Cebule białe
400 g Białej surowej kiełbasy
2 Gałązki rozmarynu
Soli
Akcesoria
Forma do ciasta
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Ziemniaki trzemy na grubych oczkach. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, sól, pieprz, kurkumę i dokładnie mieszamy. Dodajemy ziemniaki i łączymy obie masy. Przekładamy do formy do pieczenia.
Etap 2 /4
Włączamy smażenie. Kiełbasę układamy na brzegach misy. Dodajemy cebulę pokrojoną w pióra i otarty z gałązki rozmaryn, szczyptę soli i wlewamy wodę.
Etap 3 /4
Na wierzch wkładamy formę z masą ziemniaczaną. Gotujemy pod ciśnieniem przez 40 minut.
Etap 4 /4
Gotową babę przekładamy na talerz, kroimy i polewamy sosem z białej kiełbaski i cebuli.