Nadziewane pomidory
- Całkowity czas 50 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
2 Duże pomidory do wypełnienia farszem
0.5 Białe pieczywo
3 cl Mleko
0.5 Biała cebula
0.5 goździk Czosnek
85 g Mięso z kiełbasy
85 g Mięso mielone
1 łyżeczka Mocna musztarda
0.25 łyżeczka Zioła włoskie
0.5 łyżka Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Umyj i osusz pomidory. Odetnij mały kapturek z wierzchołka każdego pomidora. Ostrożnie wydrąż pomidory, ale nie przebijaj dna.
Etap 2 /5
Namocz kromkę chleba w mleku. Obierz i drobno posiekaj cebulę oraz czosnek, a następnie wrzuć je do pojemnika z mlekiem. Wrzuć mięso z kiełbasy i mięso mielone, musztardę oraz zioła włoskie. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aby uzyskać gładki farsz. Dopraw do smaku.
Etap 3 /5
Wypełnij pomidory farszem i pozostaw niewielki kopczyk wystający u góry. Nałóż kapturki.
Etap 4 /5
Weź formę do pieczenia pasującą do urządzenia. Ułóż pomidory w naczyniu i skrop je oliwą z oliwek. Umieść naczynie w urządzeniu, na płycie. Rozpocznij pieczenie.
Etap 5 /5
Podawaj z ulubionymi dodatkami!