Cukinie nadziewane warzywami
- Całkowity czas 38 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 23 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
1 kg 3 średnie cukinie
200 g Posiekane pomidory (mniej więcej 2 sztuki)
1 Jalapeno w kostkach
150 g Czerwona papryka pokrojona w kostkę (mniej więcej 1 sztuka)
0.5 łyżeczka Czosnek w proszku
0.5 łyżeczka Przyprawa chili
Sól, pieprz
100 g Starty ser cheddar
20 g Oliwa z oliwek
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Umyj cukinie, odetnij końce i przekrój resztę wzdłuż na pół. Weź łyżkę i usuń nasiona ze środka połówek.
Etap 2 /5
W średniej misce wymieszaj pomidory, czerwoną paprykę, jalapeno, przyprawy i ser. Wymieszaj wszystko.
Etap 3 /5
Połóż nadzienie na środku każdej połówki cukinii, tworząc niewielką, podłużną kopułkę.
Etap 4 /5
Włącz urządzenie. Włącz szufladę 1. Wybierz program WARZYWA, ustaw temperaturę na 180°C, a czas gotowania na 23 minuty. Połóż cukinie na płycie w szufladzie 1. Spryskaj je niewielką ilością oliwy z oliwek. Włącz szufladę 2. Wybierz program WARZYWA, ustaw temperaturę na 180°C, a czas gotowania na 23 minuty. Połóż pozostałe cukinie na płycie w szufladzie 2. Naciśnij START, aby rozpocząć gotowanie składników w obu szufladach.
Etap 5 /5
Podawaj na gorąco z ulubionym dodatkiem – salsą, kwaśną śmietaną, awokado – i przysmażanym ryżem.