Żeberka z grilla z sosem barbecue
- Całkowity czas 50 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1.8 kg Żeberka wieprzowe
4 łyżka Cukier trzcinowy
1 łyżeczka Papryka
2 łyżeczka Pieprz cayenne
2 łyżeczka Przyprawa chili
2 łyżeczka Cebula w proszku
1 łyżeczka Ziarna gorczycy
1 łyżeczka Czosnek w proszku
1 łyżeczka Suszone oregano
Sól, pieprz
3 łyżka Sos barbecue
Czas przygotowania
Etap 1 /5
W małej misce wymieszaj brązowy cukier, paprykę, pieprz cayenne, przyprawę chili, cebulę w proszku, nasiona gorczycy, czosnek w proszku i oregano. Dopraw solą i pieprzem. Usuń tłuszcz z żeberek i pokrój je na 2 lub 3 części. Posmaruj mięso mieszanką przypraw.
Etap 2 /5
Włącz urządzenie. Włącz szufladę 1. Upewnij się, że płyta znajduje się w szufladzie 1. Wybierz program GRILL, ustaw temperaturę na 200°C, a czas gotowania na 30 minut. Nie wrzucaj składników do miski – urządzenie zacznie się automatycznie nagrzewać. Naciśnij START, aby rozpocząć pieczenie.
Etap 3 /5
Wyemitowanie dźwięku i pojawienie się komunikatu „Dodaj” na wyświetlaczu oznaczają, że cykl nagrzewania grilla dobiegł końca. Umieść mięso na płycie w szufladzie 1 i zamknij szufladę. Gotowanie wznowi się automatycznie.
Etap 4 /5
W połowie gotowania obróć mięso. 5 minut przed zakończeniem gotowania posmaruj żeberka sosem barbecue i zamknij szufladę, aby wznowić gotowanie.
Etap 5 /5
Upewnij się, że żeberka są dobrze upieczone, a w razie potrzeby piecz jeszcze przez kilka minut. Przed pokrojeniem mięsa odstaw je na 5 minut. Przed podaniem polej mięso sosem barbecue. Podawaj z sałatką z batatów.