Zupa z kurek
- Całkowity czas 27 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 12 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
400 g kurek
1 duża cebula
1 duża marchewka
2 ząbki czosnku
5 średnich ziemniaków
1 łyżka masła klarowanego
0.5 łyżeczka kurkumy
100 ml śmietany 30%
sól i pieprz do smaku
koperek lub zielona pietruszka do posypania zupy
2 l bulionu warzywnego lub wołowego
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Dokładnie wypłucz i wyczyść kurki. Większe grzyby pokrój na kawałki. Odsącz je z wody.
Etap 2 /8
Obierz, opłucz ziemniaki i pokrój w centymetrową kostkę. Obierz cebulę i marchewkę. Cebulę drobno pokrój, marchewkę zetrzyj na grubej tarce lub drobno poszatkuj w słupki na szatkownicy typu mandolina. Obierz czosnek. Posiekaj koperek lub pietruszkę, będzie do posypania zupy przed podaniem.
Etap 3 /8
Do naczynia urządzenia dodaj masło klarowne, rozpuść je, dodaj pokrojoną drobno cebulę i podsmaż ją.
Etap 4 /8
Dodaj do naczynia przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odsączone i pokrojone kurki. Smaż w trybie brązowienia przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Etap 5 /8
Dodaj do misy pokrojone ziemniaki i marchewkę, wymieszaj i podsmaż przez dwie minuty.
Etap 6 /8
Wlej bulion i dodaj kurkumę. Zamknij Cook4me i przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem. Gotuj 12 minut.
Etap 7 /8
Po zakończeniu gotowania pod ciśnieniem otwórz pokrywę, wlej śmietanę i całość wymieszaj. Włącz w urządzeniu tryb smażenia doprowadź zupę do wrzenia i wyłącz ten tryb. To pozwoli zagotować zupę przez dwie minuty. Następnie dopraw zupę do smaku solą (jej ilość zależy od słoności bulionu) i pieprzem.
Etap 8 /8
Przejdź w tryb utrzymywania ciepła. Podaj zupę posypując ją posiekanym koperkiem lub posiekaną zieloną pietruszką. Smacznego.