Zupa rybna
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1.2 l Delikatnego bulionu (dowolnego)
200 g Filetu z dorsza
250 g Filetu z łososia
4 Ziemniaki
100 g Mrożonego, zielonego groszku
1 Mały por
2 Laski selera naciowego
2 Ząbki czosnku
0.75 łyżeczka Pieprzu ziołowego
Cytryna
50 ml Słodkiej śmietanki 12% lub 30%
1 liść Laurowy
1 łyżka Koperku
1 łyżka Oleju roślinnego
Sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj składniki. Ryby umyj, oczyść z ości i skóry, a następnie pokrój w sporą kostkę. Pora (jasną część) poszatkuj w półplasterki. Seler naciowy obierz i pokrój w małą kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Koperek poszatkuj. Cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem i zetrzyj odrobinę skórki. Zwróć uwagę, żeby ścierać tylko żółtą część.
Etap 2 /5
Rozgrzej urządzenie, a następnie dodaj 1 łyżkę oleju roślinnego. Wrzuć pociętego pora i seler naciowy. Smaż często mieszając. Na pół minuty przed końcem dodaj czosnek.
Etap 3 /5
Dodaj ziemniaki, bulion i liść laurowy. Domknij pokrywę i gotuj pod ciśnieniem.
Etap 4 /5
Otwórz urządzenie. Dodaj rybę, groszek, skórkę z cytryny, pieprz ziołowy i gotuj przez kilka minut. Cook4me po przejściu w tryb duszenia w początkowym czasie będzie się rozgrzewał. To wystarczy, aby ryba zaczęła się ścinać. Po ok. 3 minutach zupa zacznie bulgotać. Mieszaj wtedy wszystko co jakiś czas. Rób to jednak bardzo delikatnie. Wystarczy minuta takiego gotowania. Nie utrzymuj dłużej „bulgotania”, bo ryba miejscami się rozpadnie i stanie się sucha.
Etap 5 /5
Do gotowej zupy dodaj śmietanę i koperek. Jeśli jesteś na diecie, bądź wolisz delikatniejsze zupy – użyj słodkiej śmietanki 12%. Jeśli preferujesz pełniejsze smaki możesz dodać 30%. Spróbuj i dodaj sól oraz pieprz wg uznania. Odstaw danie na 20 minut, aż smaki się przegryzą.