Zawijaski z kurczaka
- Całkowity czas 35 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 Podwójna pierś z kurczaka
1 garść Świeżego szpinaku baby
1 Pudełko kremowego, śmietankowego serka
1 Ząbki czosnku
4 Plasterków bekonu cienko krojonego
Sól
Pieprz
Wędzona i słodka papryka
Kilka pomidorów koktajlowych
1 łyżka Oliwy z oliwek
Akcesoria
Extra Crisp
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj składniki.
Etap 2 /5
Pierś z kurczaka umyj, osusz i podziel na pół. Odetnij polędwiczki. Każdy kotlet przetnij w poprzek. Uzyskasz w ten sposób 4 cieńsze kotlety. Każdy zawiń w folię spożywczą i dodatkowo rozbij. Uważaj, żeby nie przerwać kurczaka. Jeśli masz więcej czasu – możesz zamarynować mięso w ulubionych przyprawach. Serek wymieszaj z garścią grubo porwanego szpinaku. Możesz całość odrobinę posolić i wycisnąć trochę czosnku. Dokładnie wszystko wymieszaj.
Etap 3 /5
Każdy kotlet posól, popieprz i oprósz wędzoną, słodką papryką z obu stron. Na połowę wyłóż porcję sera ze szpinakiem i przykryj drugą częścią kotleta. Tworzysz w ten sposób kieszonkę z nadzieniem. Każdy taki pakunek owiń bekonem. Jeśli masz krótkie paski, prawdopodobnie będziesz potrzebować 2 kawałków. Nie musisz szczelnie zawijać mięsa. Nie otworzy się podczas zapiekania.
Etap 4 /5
Dno urządzenia posmaruj oliwą z oliwek i ułóż pakunki z kurczaka jeden obok drugiego. Nałóż pokrywę do zapiekania. Wybierz Program 1, czas 25 minut. Jeśli masz cienkie kawałki, to możesz skrócić czas, aby nie wysuszyć mięsa. Po 15 minutach dorzuć do urządzenia kilka pomidorków koktajlowych. Jeśli są małe - dodaj je całości nakłuwając tylko w kilku miejscach czubkiem noża. Większe przekrój na pół. Możesz też przewrócić kotlety na drugą stronę.
Etap 5 /5
Smacznego!