Zapiekanka ziemniaczana
- Całkowity czas 1 godz. 8 min.
- 23 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 kg ziemniaków
sól
1 cebula
350 g pieczarek
380 g kiełbasy śląskiej
125 ml śmietany 30%
1 l wody
pieprz, czosnek granulowany, słodka mielona papryka
1 żółtko
1 łyżka oleju rzepakowego
250 g sera żółtego
zioła prowansalskie
przyprawa do ziemniaków
Akcesoria
Extra Crisp
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Obrane ziemniaki umyć i pokroić w grube plastry. Umieścić w garnku cook4me i zalać wodą, dodać płaską łyżkę soli. Ugotowane ziemniaki odcedzić i przełożyć do innego naczynia
Etap 2 /4
W cook4me ustawić mocne podsmażanie. Gdy użądzenie się nagrzeje wlać łyżkę oleju i podsmażyć kiełbasę, pieczarki oraz cebulę. Podsmażone składniki przełożyć do innego naczyni.
Etap 3 /4
Śmietanę mieszamy z czosnkiem granulowanym, pieprzem, słodką mieloną papryką, przyprawą do ziemniaków, solą oraz żółtkiem. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Etap 4 /4
W cook4me umieścić połowę ziemniaków na to wyłożyć podsmażone pieczarki z kiełbasę i cebulę. Na górę dajemy drugą połowę ziemniaków. Wszystko zalewamy powstałym ze śmietany sosem. Wierzch posypać startym żółtym serem, opruszyć ziołami prowansalskimi. Umieszczamy pokrywę Extra Crisp i ustawiamy ręczne temperaturę na 190, pieczemy 30 minut