Zapiekanka ziemniaczana Hash Brown
- Całkowity czas 20 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
5 osób
1 kg Ziemniaków grillowych
200 g Cebuli białej
1 łyżka Soli
1 łyżka Papryki słodkiej
1 łyżka Czosnku granulowanego
50 ml Oleju rzepakowego
50 g Masła
200 g Sera cheddar
0.5 łyżeczka Pieprzu z młynka
2 łyżka Octu winnego
1 łyżka Miodu
Akcesoria
Snacking & Baking akcesoria Blacha do pieczenia
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Obieramy ziemniaki. Ziemniaki i cebulę ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut, aby puściły wodę.
Etap 2 /6
Wodę z ziemniaków odsączamy na sitku, aż będą lekko wilgotne i sypkie. Wodę odlewamy, a pozostałą na dnie skrobię mieszamy z powrotem z ziemniakami.
Etap 3 /6
Wymieniamy płytę grillową na brytfankę. OptiGrill ustawiamy w trybie manualnym na kolor czerwony. Do brytfanki wlewamy olej, dodajemy masło i pieprz. Układamy równo masę ziemniaczaną i dociskamy tłuczkiem. Zamykamy OptiGrill i ustawiamy czas 25 minut. Po 10 minutach zmieniamy tryb z koloru czerwonego na pomarańczowy.
Etap 4 /6
Cheddar ścieramy na grubych oczkach.
Etap 5 /6
Po 25 minutach pieczenia wyjmujemy zapiekankę ziemniaczaną, a do brytfanki wsypujemy starty cheddar. Po rozpuszczeniu sera dodajemy 2 łyżki octu i 1 łyżkę miodu, mieszamy i przelewamy do miseczki.
Etap 6 /6
Zapiekankę kroimy na porcję polewamy sosem i ozdabiamy, np. kolendrą.