Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą
- Całkowity czas 50 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 35 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
150 g Cebula (mniej więcej 1 sztuka)
150 g Kiełbasy
1 łyżka Olej roślinny
1 łyżeczka Słodka papryka
800 g Ziemniaki
2 Jajka
200 ml Śmietanka
0.5 łyżeczka Gałka muszkatołowa
70 g Ser tarty
Akcesoria
Blacha do pieczenia XL Blacha do pieczenia
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Obierz i posiekaj cebulę. Pokrój kiełbasę w małą kostkę. Wymieszaj z olejem i papryką w formie do pieczenia.
Etap 2 /5
Włóż formę do pieczenia do OptiGrill. Zamknij grill i włącz go. Program Manualny jest wybierany automatycznie. Za pomocą przycisku M wybierz ustawienie w pomarańczowym kolorze i naciśnij OK. Po rozgrzaniu gotuj przez 5 minut.
Etap 3 /5
W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój je na plasterki o grubości 2–3 mm. Przełóż do miski. W misce ubij jajka ze śmietaną, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Etap 4 /5
Do miski z ziemniakami dodaj cebulę z kiełbasą. Wlej jajko i sos śmietanowy, a następnie wymieszaj. Przełóż wszystko z powrotem do formy do pieczenia. Wygładź wierzch, posyp tartym serem i zamknij OptiGrill. Gotuj przez 5 minut.
Etap 5 /5
Podawaj od razu.