Szaszłyki z kiełbasą i warzywami
- Całkowity czas 1 godz.
- 15 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 30 min.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (3)
Składniki
4 osób
2 łyżka Olej sezamowy
2 łyżka Olej sezamowy
5 łyżka Sos sojowy
1 łyżka Miód
1 łyżka Tymianek
1 łyżeczka Cebula suszona
1 Cukinia
1 Papryka
2 Kukurydza
600 g Kiełbasa
Olej
Sezam
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Do płytkiego naczynia wlej olej sezamowy, olej neutralny, sos sojowy, miód, tymianek i sproszkowaną cebulę. Wymieszaj.
Etap 2 /7
Cukinię i paprykę umyj i osusz. Cukinię pokrój w 1 cm plasterki. Paprykę przekrój na dwie części, aby pozbyć się pestek. Następnie pokrój w duże kwadraty o wymiarach 2 cm x 2 cm.
Etap 3 /7
Kolbę kukurydzy pokrój w 2 cm plasterki. Kiełbaski pokrój na kawałki o grubości 3 cm.
Etap 4 /7
Na patyczki do szaszłyków nakładaj na przemian plastry kukurydzy, cukinii, papryki i wędzonej kiełbasy. Zrób co najmniej 8 szaszłyków.
Etap 5 /7
Posmaruj szaszłyki marynatą, dodaj resztę marynaty i pozostaw do marynowania na 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Etap 6 /7
Otwórz OptiGrill w pozycji Grill. Ustaw boczny termostat w pozycji 3. Po rozgrzaniu połóż szaszłyki na płycie grillowej i piecz przez 10 do 15 minut, regularnie je obracając. Co jakiś czas polej szaszłyki odrobiną marynaty.
Etap 7 /7
Posyp prażonymi ziarnami sezamu i natychmiast podawaj.