Zapiekanka z dorsza i pasternaku
- Całkowity czas 26 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 6 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
600 g filet z dorsza
600 g pasternak, obrany, pokrojony wzdłuż, a następnie w kostkę
50 g masło
100 g szalotki, obrane i drobno pokrojone
2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
2 łyżeczka mąka pszenna
300 ml woda (lub bulion warzywny)
2 liście laurowe
4 łyżka natka pietruszki, umyta i posiekana (opcjonalnie)
pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj składniki.
Etap 2 /5
Roztop połowę masła. Smaż dorsza przez 2 minuty, następnie wyjmij go z miski. Dodaj resztę masła, szalotki i czosnek. Wymieszaj.
Etap 3 /5
Smaż przez 3 minuty. Dodaj pasternak, a następnie mąkę. Dobrze wymieszaj. Dodaj wodę, liść laurowy i pieprz. Dobrze wymieszaj. Połóż dorsza na wierzchu.
Etap 4 /5
Gotuj pod ciśnieniem.
Etap 5 /5
Podziel do ozdobnych naczyń żaroodpornych. Posyp posiekaną natką pietruszki.