Wiosenny krem koperkowy z rzodkiewką
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
900 g Ziemniaków
130 g Cebuli
40 g Pasty miso
100 g Masła
2 Pęczki koperku (ok. 150 g)
400 g Rzodkiewki
2 łyżka Sezamu
10 g Soli
1 g Pieprzu
1.3 l Wody
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Ziemniaki kroimy w duże kawałki i wrzucamy do misy. Wlewamy wodę, dodajemy masło, pastę miso, pokrojoną grubo cebulę, sól i pieprz. Gotujemy pod wysokim ciśnieniem przez 20 minut.
Etap 2 /5
Koperek dzielimy na pędy i liście. Drobno siekamy pędy koperku. Liście siekamy grubo. Z rzodkiewki odcinamy liście i odkładamy. Rzodkiewki ścieramy na tarce.
Etap 3 /5
Do startej rzodkiewki dodajemy siekane pędy koperku oraz prażony sezam i dokładnie mieszamy z odrobiną oliwy z oliwek.
Etap 4 /5
Po zakończeniu gotowania zupę miksujemy na gładką masę, dodajemy liście rzodkiewki i koperku i również miksujemy.
Etap 5 /5
Gotowy krem nalewamy do miski i na wierzch kładziemy solidną łyżkę pasty z rzodkiewki.